Archives

institut mata filatov

perimetri ialah sukatan kepekaan pembezaan cahaya yang bersistem dalam medan penglihatan dengan mengesan kehadiran sasaran uji pada latarbelakang tertentu. ujian medan penglihatan boleh dilakukan secara klinikal dengan menguji secara berdepan-depan dengan mengekalkan renungan subjek tertancap sementara menayangkan objek di pelbagai tempat dalam medan pandangan mereka. secara amnya, ini bertujuan untuk meneroka seluas mana medan penglihatan subjek. hasil-hasil pemerhatian direkod menggunakan grid Amsler. kekurangan atau kecacatan dalam medan penglihatan termasuklah skotoma, kehilangan penglihatan periferi dan kehilangan penglihatan yang lebih halus.

untuk lebih lanjut, rujuk wikipedia. artikel 'perimetry'.

ni ialah alat perimeter moden bersama grid Amsler


ni ialah tok moyang kepada alat perimetri yang moden zaman sekarang ni. ada lagi simpan kat jabatan oftalmologi/kajimata OSMU.

antik x? hehehe

palang separuh bulat tu boleh diputar 180 darjah pada paksi di tengahnya dan titik2 yang mana penglihatan hilang akan direkod dgn tangan [manually] pada grid.

klik sini untuk ke laman web institut mata filatov. kuliah oftalmologi dan muzium filatov ada kat sini. boleh tgk meja kerja dia, lukisan2 dia [dia pandai lukis] dan baju makmal dia. pada dinding ada jam yang menunjukkan waktu dia mati.

klik sini untuk mengenali siapa filatov. tp dlm bhs rusia la. boleh terjemah guna google translator :P

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

9 Mei sekali lagi...

video

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

'action' patients


one day in the ophthalmology clinic...

A: hey B, u see people here so 'action' one?

B: 'action' ke? why ah?

A: ya la. even indoors also don't take off their sunglass...

B: u stupid ke? they all have red-eye. for sure cannot take off sunglass le...

A: hehehe

the next day, in the ophthalmology clinic...

B: hey A, u noticed the clinic so dark one?

A: here is ukren la. no money to pay electric bill kot...

B: but i think a, this one is deliberately dark la.

A: why u say like that?

B: not everyone can buy sunglass n 'action' la...hahaha!

A: (+_+)"

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

dalam lindungan kota ini

UPDATED~~ link ada kat bawah...terima kasih :)


dalam lindungan kota ini,
ku susuri jejak wira,
ku ikuti langkah satria,
ku imbau derap kaki pembela
tanah air, nusa dan bangsa.

turun sang hujan perlahan,
dari celahan awan,
hitam menutup langit,
kelam...
sekelam harapan sang wira,
tatkala hentaman peluru rentaka,
memecah pintu kota.

jangan kau putus asa, hai satria.
hunuskan senjata,
namamu kelak dikenang ke akhir masa

jangan kau lupa wahai anak bangsa,
tinta sejarah jasa-jasa tok moyang,
mempertahan maruah nusa,
jangan kau gadai dengan akhlak yang bejat hina.

dalam lindungan kota ini,
ku kira titik hujan,
ibarat cinta sang perawan,
menanti kepulangan pahlawan...

djambu puadovich,
707/3
050509
  1. kota akkerman, belgorod-dnestrovsky, ukraine
  2. kota qaitbay, iskandariah, mesir
  3. kota salahuddin al-ayyubi, kaherah, mesir
  4. pintu emas, kyiv, ukraine
p/s: amacam, ada bakat sasterawan x aku? asyima, sila beri komen. hehehe
p/s2: cerita pasal akkerman, klik SINI. terima kasih kepada ushop

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

hayun mangkuk/bowling!!!

hey2! sori ah, lama x update. ada org rindu x? :P


ni ialah update semalam.

setelah 3 tahun menjauhi, smlm aku kembali...

kembali ke pusat bowling 7 stars. untuk menunaikan hajat main bowling setelah beberapa tahun aku xmain bowling...

terakhir aku dtg sini ialah masa aku 2nd year. masa tu aku gi dgn azlin [ko ingat lagi x, met?] n sape je lagi ntah. tapi masa tu, ada technical error, xda elektrik. so xdapat la main.

akibatnya, aku merajuk...selama 3 tahun...

slps 3 tahun, aku pun kembali slps diajak oleh baiya n kodok.

pusat bowling ni kecik je. ada 8 lorong. tapi memandangkan yuran main agak la mahalnye (150 grv sejam) dan mungkin sbb smlm cuti 1 mei dan org sume lepak rumah, orang x ramai dan tempat tu pun lengang. maka kami berlapan pun bermain dgn girangnya. yehu!!!


cube teka, siapa yg beginner? hehehe

oh ye, kos permainan ditampung oleh kad pelajar ISIC dan duit kelab pelajar separuhnya :D terima kasih kepada pemegang2 kad (irma, linda, baiya, usop dan fatin)


bakat2 pemain yang xdapat dinafikan lagi.

aku tgh mendahului

cuba dicabar oleh kodok!!!

aku sebagai bekas pemain boling sekolah, xakan mengaku kalah!




keputusannya, frame pertama aku menang dgn kutipan mata 126 jatuhan pin diikuti rapat oleh kodok dgn 124 jatuhan pin. muahaha!!!


malangnya, frame kedua tak sempat dihabiskan sebab dah tamat tempoh sejam bermain. frame kedua ni xleh nk kata siapa menang siapa kalah sbb mata x cukup. tapi setakat balingan ke 6, kodok leading dgn 100 lebih mata...prestasi aku menurun sebab tekanan stres untuk menang mengganggu tumpuan aku. hahaha! baiya pulak baru nak dpt rentak permainan, dah abis masa. tahniah sbb berjaya melakukan strike untuk balingan terakhir...slps berkali2 mencuci 'longkang'. bersih a jugak longkang hari tu. hahahaha~~


wlpn xpuas ati sbb xdpt habiskan frame kedua, kami tetap balik ke masjid slobodka dan solat jumaat... :)

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...