Archives

an evening in Kiev...UPDATED WITH PICS


kita dah sampai kat kiev ni...nampak gayanye...

salji lebat gile, dan jarak pandangan dlm 1-2 km je...

mlm ni ialah mlm tahun baru. spt biasa, aktiviti kitorg ialah...berparti sepanjang malam di bandar sambil layan konsert dok kat bilik je, layan movie...

ni ialah catatan perjalanan aku ke kiev hari tu.

1st day:
sampai di kiev. ini ialah pemandangan di stesen keretapi kiev. masih ragu2, adakah boleh bersiar2 di kota bersama suh yu? utk makluman, ini kali pertama suh yu keluar dr kawasan Odessa, dgn keretapi. tiba di stesen keretapi, kitorg ke McD untuk menanti effie utk menukar rencana hari tu. kami memutuskan utk terus ke rumah Kak Su dan Encik Ruzaimi (setiausaha 1, kedutaan Malaysia) dan menanti cuaca baik.

dlm pukul 1pm, kitorg pun keluar menghantar irma ke stesen keretapi untuk dia mengambil bas ke lpgn terbang Borispol. dia nak ke UK, umah akak dia. aku dulu pun penah singgah di Borispol, tp aku dulu amik flight dr Odessa. x merasa ke sana naik bas. tambang bas dari stesen keretapi ke lpgn terbang ialah UAH25 [ada a dlm RM11].

lps tu kami pun ronda2 dgn effie sbg guide. dari hentian bas ke lpgn terbang, kitorg menapak ke hentian trolibas. amik trolibas 17 ke khreshchatyk. effie kata tambang bas dah naik, Metro pun sama. dulu UAH0.50 je [dlm RM0.25], skrg dah UAH2. mahal 4 kali wooo!!!

aku di khreshchatyk, 22.

gambar yg aku petik di khreshchatyk, 22



hajar, suh yu dan aku

bila dah gelap, kami pun balik...masa tgh berpeleseran tu, baru teringat yg doa akhir tahun dan awal tahun xbaca lg. adoiyaiii...

2nd day:
hari ni nak ke pejabat kedutaan sebab nak amik pasport baru. yeayyy!!!
pasport dah siap. kat pejabat, sempat jumpa dgn Dato' Abdullah Sani Omar, Duta Besar Malaysia ke Ukraine dan Setiausaha 2, Encik Nordin. sembang2 sikit lebih kurang [diorg pun ada kerja, xnk ganggu] kitorg pun sambung ronda2. kali ni aku yg bwk. selambe jek! wlpn aku bukan org Kiev, setakat jalan sket2 tu boleh aa. xda hal punya! hajar dgn suh yu pun terpaksa la buat2 konfiden dgn aku. haha

dari pejabat kedutaan, kami amik Metro (stesen Vydubychi) ke Zoloti Vorota. ni ialah tinggalan kota Kiev purba. dari situ, kami menapak sampai ke Katedral Sofievsky dan langsung ke Andriyvsky Uzviz. Andriyvsky Uzviz ni ialah jalan turun bukit. kalo musim panas, spjg jln ni ada gerai cenderahati. mcm2 ada jual cthny magnet, gelas vodka [gelas vodka kecik je, org xminum byk2 sbb vodka ni kuat], matryoshka, rantai kunci, kain ruchnik, ukiran kayu, miniatur2 timah, pingat2 dan lencana2 era soviet, kad2 propaganda, t-shirt dan potret2. kalo nk lukis potret sendiri pun buleh.

suh yu: i think this pose is soooooo lame. don't u agree?
djumboo: me too. but do u have any other ideas?

askar2 timah...mcm nutcracker prince tu, tp yg ni mengingatkan kpd LOTR sbb ada naga2 n pedang2

rumah mikhail bulgakov kat Andriyvskiy Uzviz...siapa mikhail bulgakov? klik sini

malam tu, selepas makan dan bersiap2, kami pun amik tren balik ke odessa.

setinggi2 penghargaan dan berbanyak terima kasih kepada warga pejabat kedutaan atas khidmat yang baik. terima kasih juga kepada pasangan Encik Ruzaimi dan Kak Suzila sbb bagi kami tumpang tido, makan dan mandi. hehe. thanks jugak kpd Ruby dan Kak Irza sbb belanja naik Metro mlm tu [free-loader tol aku ni!]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

yang merah itu saga

aku kena tag lagi...ok la, kali ni aku buat bebetul. xda mcm yg moon suruh hr tu.

1. Senaraikan 10 perkara ttg org yg tag kamu

  • REd belajar kedoktoran kat Sungai Petani
  • suke makan capati n dhal
  • suke berlari2
  • suke kumpul rantai leher. rantai basikal sekali kot...
  • suke warna merah
  • pernah obes, tapi skrg x lagi...apekah rahsienye?
  • berdaya cipta dlm bidang memasak
  • ada isu dgn satu nurse dgn satu doktor kat hospital
  • pernah dok kat rusia
  • ada seorang adik yg unik
2. Tuliskan novel kegemaran kamu
  • err...koleksi yg ada terlalu sikit...dan kurang membaca novel...
3. Listkan 5 bende yang kamu sayang (bukan org)
  • telefon bimbit
  • laptop
  • pasport
  • cermin mata
  • kad bank
4. Who I want to tag
  • moon. hahaha...[sure dia balas dendam pasni]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

jalan-jalan

barang sudah kemas, biskut sudah beli, rambut sudah potong...


mari kita ke Kiev!!!

kali ini bersama aswad, fakru [yg telah mendapat 5 minutes of famenya], irma, hajar dan suh yu. seperti biasa, perjalanan malam ni guna keretapi. bertolak pukul 11.09pm.

rencana perjalanan ke kiev kali ini ialah untuk mendapatkan pasport yang dibuat beberapa bulan lepas. pejabat kedutaan dah berapa kali telefon dah, suruh dtg amik, hinggakan si igor, pekerja pejabat kedutaan dah pindah tempat kerja dan dah ganti dgn pekerja baru pun. punya lama aku tangguh kerja ni. hehe. nk buat camne, kalo dtg tgh2 minggu, nanti kene ganti kelas la ape la. leceh!

senarai semak:
  1. pasport lama: ada
  2. kad pelajar yg buruk: ada
  3. baju tebal [ramalan cuaca yahoo! kata suhu kiev -7 darjah C]: ada
  4. kasut tebal: ada
  5. duit: ada dan perlu dijaga dprd dicopet!
  6. tiket balik: yang mesti ada, kalo x, dok kiev la aku jwb nye...
pada masa yang sama, abah, mak dan faiz pergi berwisata ke padang dan bukit tinggi, indonesia. bersama2 la kita berdoa perjalanan kita selamat pergi dan selamat pulang...

"subhanalladzi sakhkhara lana hadza, wa ma kunna lahu muqriniin. wa inna ila rabbina la munqalibuun..."

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

tentang bulan...

aku kene paksa buat tag ni. kalo x, ada org tu ugut nak melalak...adoiyaiii...

20 perkara tentang moon:
  1. pokoknya,
  2. aku
  3. tak
  4. tahu
  5. apa-apa
  6. pasal
  7. dia
  8. ni.
  9. aku
  10. jumpa
  11. dia
  12. kat
  13. dunia
  14. blog.
  15. cakap
  16. banyak
  17. pun
  18. tak
  19. gune.
  20. oh ye, dia kata dia jahat, sbb tu xleh dok KL. dia akan kena campak ke perlis, kedah atau kelantan. sebab tu dia giat berlatih dialek2 daerah2 ni. kesian dia. hahaha!
dah siap. lps ni jgn nak melalak2. jgn gi repot 'Teledera' ke, SUHAKAM ke, Majlis Fatwa ke ape ke...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

mutiara kata

QUOTE OF THE DAY:


"aku masak demi kepuasan orang yang makan...bukan untuk melepaskan tanggung jawab semata"

Dr. Muhamad Fakruradzi b. Zakaria
807/3

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

i'm not taken


tan lijie: okok
tan lijie: back to the movie!!!

phantom2r: how abt i use rainbow colour?

tan lijie: I feel men so lustful la

phantom2r: hahaha

tan lijie: why do they need sex??

phantom2r: ????
tan lijie: no need la

tan lijie: or get married la n do the wife enuf

tan lijie: so teruk!!!!
phantom2r: ok

tan lijie: haih...

phantom2r: spill it out
phantom2r: more
phantom2r: more

phantom2r: :-P

tan lijie: I feel the worse seen is the part in the construction site

tan lijie: wher the girls were all drugged n sit behind dirty curtains

tan lijie: u rememebr tat scene?

phantom2r: yeah

tan lijie: so disgusting

phantom2r: i remember d fightg scene dlm tu also

phantom2r: hehe
phantom2r: ok

tan lijie: n the men just come one after another in just 'insert' shoot n leave

phantom2r: more2

tan lijie: haih

phantom2r: shoot? wow!
tan lijie: hahaha

tan lijie: haiya

tan lijie: ejaculate

phantom2r: bang2! or squirt2?

tan lijie: shorter to type ma

tan lijie: hahahah

tan lijie: depends on the men's libido la

phantom2r: :))

tan lijie: but the movie also a lil fake la

phantom2r: like when?

tan lijie: I feel the dad too powerful dy

phantom2r: hey

tan lijie: how can every guy he fight also die?
phantom2r: dad is american superagent

tan lijie: stillll....

phantom2r: never underestimate US spies

tan lijie: shud get injured more la

tan lijie: too fake dy
phantom2r: he did get injured

phantom2r: masa terjun atas kapal tu
phantom2r: sakit lutut

phantom2r: haha

tan lijie: n also the last part...how he come back to US?

phantom2r: limping?

phantom2r: by plane?

tan lijie: like the France gov never tahan him?

phantom2r: :-|

tan lijie: haiya

phantom2r: tu la

phantom2r: audience nowadays...too pandai

phantom2r: alwys tnya2

phantom2r: hahaha

tan lijie: hahhaa

tan lijie: true ma...

tan lijie: if he injured more n patah2 better la

phantom2r: if patah2 then no more US superagent la
tan lijie: n also the daughter so lucky la
tan lijie: she's so good, til safe the best for last

phantom2r: i wish my dad is a superagent

tan lijie: hahaha

phantom2r: hahaha

phantom2r: [d daughter] so hot also

tan lijie: a 'preventer'

phantom2r: [d daughter also] very pure

tan lijie: eee...
tan lijie: yea...

tan lijie: [the dad] knows french, etc

tan lijie: haih...

phantom2r: pure as in virgin
tan lijie: stillll

phantom2r: hahaha

tan lijie: I know la

tan lijie: haiya
phantom2r: [d daughter] knows little french

phantom2r: hahaha

tan lijie: haha
tan lijie: u shud write a review in ur blog

tan lijie: n tell all females to watch

tan lijie: cannot be so blur n guillable

phantom2r: u watched dis one 'trade'?
tan lijie: which one ar?

phantom2r: 'trade'
tan lijie: u mean a movie?
tan lijie: no le
phantom2r: it was earlier dis year la kot

tan lijie: ooo

tan lijie: nice?

phantom2r: wait

tan lijie: okok

phantom2r: http://penatxabes.blogspot.com/2008/03/jual-orang.html
tan lijie: heyI'll be back?

tan lijie: gotta mandi 1st

phantom2r: ok ok

our reviews about the movie TAKEN. some more, i feel it hard to believe that there are girls trafficked and auctioned in the black markets. and old, rich fat buyers too! arabs even! WTH???!!! what i meant with 'hard to believe' is there are heartless people like them. they should be shot in the nuts. haha!

people should watch this movie and gain more awareness about this issue.

p/s: names have been altered to protect privacy
p/s2: contents also have been altered. also to protect privacy. hehe :-P

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

exam penyakit berjangkit

semalam hari exam infectious disease kitorg. exam buat kat kelas. aku, aswad, usop dan salihin dgn selambanye dtg lewat, bila kitorg sampai, dak2 ni semua dah siap duduk dgn kertas soalan dan tgh karang jwpn pun. tu pun kitorg naik teksi. kalo naik bas, alamat lagi lambat le jwbnye. hehe [pemandu teksi hari ni satu contoh org baik kat ukren. tsgt la peramahnye, tanya kat malaysia ada tanam pisang ke x, berapa kali setaun pisang berbuah, kat laut malaysia ada lanun ke. adoiii...pakcik ni rajin tgk berita gak rupenye...]


alhamdulillah, aku dpt soalan yg aku bersedia jwb. jadi aku pn jwb le. soalan2 aku berbunyi:
  1. principles and specific methods of laboratory diagnosis of infectious disease
  2. botulism. etiology, epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations, pathological anatomy, treatment and prophylaxis [amik kau! pny pjg soalan dia]
  3. laboratory indices of diphteria
utk soalan situational tasks [soalan ni dia bagi kes pendek, lps tu aku kene bagi prelim diagnosis, treatment and laboratory findings] aku dpt soalan leptospirosis. leptospirosis ni aku asik tertuka dgn tularemia, nasib baik aku tny usop sket2. syyyyt!! :P

makcik yg ada depan aku tu, namanye Dr. Usychenko Elena Mikhailovna. dah tua kerepot mcm nk maut dah, tp gagah dok dtg bg lecture lg. dia ni ketua bhgn akademik jabatan penyakit berjangkit dan epidemik

hasilnye, aku dpt le markah 4 utk slps sesi soal jwb yg penuh dramatik. maunye x dramatik, aku prep dlm kertas soalan lain, doktor ni pegi melencong ke lain pulak, ikut sesuke hati die. adoiii...terkedu sekejap. tp lps tu aku jwb, ikut ape yg tercapai dek otak aku. hehe

hasil yg lain aku semlm ialah ini....tadaaaa!!!

sebelum


selepas

maka bermula la penderitaan aku selama setahun lebih nak membetulkan gigi aku. hehe. bukan ape, semata2 rawatan ni murah kat sini. nak2 pulak matawang ukren tgh jatuh skrg ni. rm1 = uah2.29. lebih drpd 2kali ganda. hoho!

bersiap sedia, aku akan kelihatan lebih macho! muahahahaha!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

excuse me...


"hello, hello. excuse me"

"yes?"

"where are you from?"

"Malaysia"

"can you tell me is this fruit good or this one?"

"this one is bad. this one is better"

"oh, OK. thank you"

kat ukren ni, ada 3 jenis orang je yang mesra.
  1. orang yg nk merompak/menyamun/menyeluk saku
  2. orang yg tgh mabuk
  3. orang yg betul2 baik
golongan 1, akan beramah mesra sebab nak rapat dgn ko tak pun nak alih perhatian ko sambil kwn2 dia seluk poket, beg ko. golongan ni paling ramai.

golongan 3 selalunya warga tua ataupun bekas2 kelasi yang jadi pemandu teksi. golongan ni paling sikit. kalo jumpa tu, selalunya kat hospital.

golongan 2, ko boleh jumpa kat mana2 tapi ko akan rasa serba salah sama ada nak layan atau tak. yang bersepah2. boleh jumpa kat mana2, dalam keretapi, sambil tunggu bas, pasaraya tak pun kat hostel.

selain 3 golongan yang disebutkan tadi, semua org ukren adalah JAHAT!

cube teka perbualan di atas berlaku di mana dan dgn golongan mana? ;-)

p/s: ok la, tambah satu lagi jenis org. geng2 judo n RB aku. tu pun puak2 baik gak tu.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

lagi video raya haji



tahun ni, nasir yg tolong sembelih2. tahun lepas si rauf. dua2 org ni asal algeria/al-jazair. video khas ditujukan kepada cikgu razifembi. hehehe. jgn marah aa cikgu? (^_^)y



cekap, pantas dan efisien!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

call your mom...



"...this day is for a man to sit by himself and return to Allah the Most High, ask for His forgiveness after the sins he did the previous year.

Beloved brothers, one more thing, I must note here, among other important things, that is concerning parents. Many of us are far from our parents. This does not mean we are to forget them. This does not mean we do not have to phone them, talk to them and to congratulate them (regarding the Eid). On this great day, your mothers and parents, wait a small (chance), a couple of minutes of your phone call of (Eid) greetings.

Believe, that they will not be as happy, until they hear your voices. To those whose parents are gone, today we can also remember them, do prayers for them so that Allah the Most High grants the forgiveness. Remember about them, also slaughter can be done (on their behalf), sadaqah or alms, those are also among the sunnahs of the Prophet Muhammad (pbuh).

On this day, just like the Prophet Muhammad (pbuh), we are obliged to forgive and ask forgiveness from our friends..."

reminder, while waiting for the Eid prayers to start.

[i called my mom on that day. d voip was kind enough to stay stable throughout the whole call]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

FACK THE POLICE


ada terencat mana ntah yg x reti eja, konon nak maki polis guna bahasa inggeris. aku pun maki jugak polis ukren ni, tp aku xda la tampal tanda protes aku kat bus-stop dan menayangkan kebengapan aku. hahaha

bengap nak mampus!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Nuclear energy



"mereka mahu minyak habis satu hari nanti dan tenaga baru akan dijual mereka, dengan harga yang sangat tinggi...

Jadi bagaimana kita mahu dapatkan tenaga? Nak dapatkan daripada musuh kita? Musuh-musuh yang tidak hormat dengan apa-apa kepentingan manusia.

Lepas itu kita kena serahkan negara dan kemerdekaan kita untuk dapatkan tenaga"

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

vespa haji samad

Pak Ku Shadat meninggal dunia

KANGAR: Tokoh penglipur lara yang terkenal di Perlis dan Kedah, Ku Nafiah Ku Aman, 79, atau lebih dikenali dengan panggilan 'Pak Ku Shadat' meninggal dunia di rumah keluarganya di Padang Sera, Kedah hari ini kerana sakit tua.

ni berita dari berita harian, isnin 1 disember 2008.

adakah korang terpinga2 sebab ape aku siarkan berita ni? siapa pulak pak ku shadat? terkenal? xpernah kenal pun?

mmg la x kenal. aku kenal pun kenal nama je. tapi aku kecik2 dulu, penah tangkap gamba dgn allahyarham. masa tu ada pertandingan silat ke tah ape ntah, buat kat stadium indera mulia, ipoh. masa tu abah aku aktif/rajin lagi dlm aktiviti2 silat ni. yg aku igt, dlm gambar tu, ada band pak ku, aku, kakcik dgn rahil, anak cikgu rauhi.


ni salah satu lagu dendangan allahyarham. tajuk nye 'Proton Saga'. dulu masa abah tgh semangat dulu, abah akan pasang kaset Allahyarham sepanjang jalan dari ipoh sampai kuala kangsar. aku pun layaaaaaan...antara lagu2 almarhum ialah Vespa Hj Samad, Kehidupan Zaman Jepun dll.

nostalgik sungguh.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

kerja gila

antara perkara yg aku dapat masa sekolah2 dulu, ialah ini:

"al-syaab hiya syu'batun min al-junuun"

pepatah arab [ke riwayat dari para sahabat? aku pun x cam dah] yang maknenye "masa muda remaja itu, sebahagian dari kegilaan". ni siapa2 yg penah dgr versi yg betul, sila perbetulkan aku. aku masa dapat ni dulu, x tulis. perasan dhobit, buleh hafal terus. haha. bajet sungguh aku.

sekali imbas je dah tau ape maknanye. kalau ada yg xtau, meh aku terangkan.

maknanye, kalau budak2 muda remaja buat kerja gila, itu ialah perkara biasa. sebab dia masih muda...

aku pun muda lagi, so, kdg2 aku pun buat kerja gila jugak. masih dikira normal.

normal kalo tgk org dlm tv, budak2 muda pegi terjun bungee, pegi white river-rafting, pegi terjun kapal terbang dan pegi buat akrobatik dgn basikal ke ape ke. yg x normal ialah kalo warga tua yg buat. patah rusuk baru nak bertobat. hahaha


ada satu lagi kerja gila yg budak2 muda suka buat.

bercinta. bercinta tak tentu pasal, tak tentu hujung pangkal, tak kenal hati budi, bercinta tapi xda duit sendiri. haha!

owh, bab ni kalau nak berkisah, mmg xkan habis pny. berjela2, berhari2 pun xkan sampai hujung. mcm2 perangai org bercinta kita boleh dgr. cinta antara benua la, cinta terhalang oleh org tua la [mcm lagu fauziah latif plak], cinta bertepuk sebelah tgn la, cinta berganti2 la dan bermacam ragam. sebab tu la x boleh habis. sebab masing2 ada cara, gaya dan metode sendiri berhadapan dgn benda ni. kalo budak2 lelaki, mmg sah akan bertanding siapa dapat tekel siapa, mcm mana, ada surat ke, dpt pegang tgn ke dan ape2 lagi la.

oopp!!! nanti kejap. ni bukan aku nak kongsi kisah cinta aku yg xseberapa ni. bukan juga aku nk bercerita hukum hakam bercinta dlm islam. bab tu, sila tny ustaz2 masing2 kat surau, maktab atau sekolah/kolej. nak bagi nasihat jgn bercinta pun jauh sekali. nak kongsi petua mengorat pun x, sbb petua mengorat aku xpenah jadi. tgk, aku masih single. hahaha :D

ni yg aku harap dpt sampai kpd pembaca aku ialah, membuat kerja gila dgn akal yg sedar. kerja gila di sini maknanye BERCINTA.

ya, x dinafikan, masa muda remaja kat sekolah ni la rasa bercinta tu best. ada satu macam rasa yg xboleh diterangkan. org putih kata 'intangible'. rasa ada org amik berat, rasa seronok bila org bagi hadiah [wlpn hanya sebungkus twisties perisa kari], rasa cemburu sket, rasa termotivasi dsb. kdg2 rasa mcm dah dewasa gile babi sampai dah berangan dah kawin letak nama anak dah.

TETTTTTT!!!! *semakan realiti* sila sedar yg anda belum habis sekolah. anda belum habis periksa SPM. anda tak ada gaji. makan pakai anda mak bapak anda tanggung. untuk gadis2, tuala wanita anda pun mak anda yg peringat suruh beli. untuk pria2, anda masih belum masuk ke universiti di mana terdapat lebih ramai awek yg lebih cun dprd awek skolah menengah yg boleh anda tekel. hahaha. DUSHHH!!!

hakikatnya, anda masih belum bersedia.

pengalaman aku, mak aku xpenah cakap, "JANGAN MENGGATAL NAK BERCINTA. MAK ROTAN NANTI BARU TAHU!!!".

mak aku ckp gini, "habiskan satu persatu. habiskan sekolah, habis belajar lepas tu kerja. lepas tu kawin le...kenapa? dah ada awek ke?" [wlpn aku cuba nk merahsiakan kegiatan cinta tak berhasil aku tu dulu, tapi aku sgt yakin mak abah aku dpt detect dgn bil telefon yang melambung2 smpi abah aku suh tuka pakai prepaid.haha. ya ampuuuun abah, remaja itu gila!]

kesimpulannya, kalo nk bercinta, bercinta la dgn akal yg sedar. kalo x sanggup, jangan mula. sesiapa yg sedar akan penghujung cinta yg x pasti, yakinlah bahawa bila dah sampai penghujung, kita semua akan ketawakan kegilaan kita sendiri.

hahahaha.

[berapa bintang nak letak ni?]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

capati dan kuah dhal

roti dan kuah dhal [sajian 3 orang pelahap]

hari tu aku xpegi latihan. aku berlatih dgn benda lain plak...



bwg putih, bwg besar, lobak dan ubi kentang



kacang dhal/parpu...kat sini namanye горох [gorokh]. sila rebus sampai empuk, tos dan sejukkan



bila dah potong, rupenye gini. jgn potong kecik2 sgt pulak. nanti kentang hancur, xsedap



ikan bilis sumbangan aswad. kisar

lepas tu, buleh la tumis bwg putih, bwg besar, ikan bilis dan rempah kari. ada kayu manis, letak. ada halia, letak. ada buah pelaga, letak. ada bunga lawang, letak. aku ada kayu manis je. huhuhu



mcm ni...



ni la sesi latihan aku. latihan menguli tepung sambil mengangkat dumbell yg berkilat2, lepas tu togok air sebotol...acah je. xyah angkat dumbell pun...penat x abes...haha



uli, uli, uli, uli



uli, uli, uli lagi sampai urat tgn yg sasa timbul dan otot menjadi kekar...[sebenarnya venous filling sbb tgn dlm keadaan menegak. darah terkumpul dan urat pun timbul]...ketiak sudah pn basah ketika ini :P



rehatkan tepung...kita pun berehat sekali la...

lupa pulak nk pesan. kuah tadi masukkan kentang. bila kentang agak2 nk empuk, lambakkan kacang, tambah air sket. masukkan asam keping 2 keping dan cili kering [sumbangan aswad jugak] dan setengah paket serbuk santan [sumbangan nadia]...hidup aku dlm sumbangan org...hahaha



dah berehat, boleh la canai dan goreng. goreng tanpa minyak untuk hidup lebih sehat!

selamat makan!

gambar yg dah siap xsempat ketik sebab dah lapar, xlarat nak tunggu. lg pun, hasilnye xlawa, segan nk tyg kat sini. kui kui kui....

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

tulisan tgn

1. Your name/username:
2. Left handed or right handed:
3. Favorite letter to write:
4. Least favorite letter to write:
5. Write "The quick brown fox jumps over the lazy dog":
6. Tag 6 people:



lagi 4 org, sape yg rajin buat le...:P

[haha, aku yg xnk membazir kertas]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

kreativiti tanpa batasan

UPDATE: IDEA AKU SIKIT LAGI NK SERUPA DGN CDGN DR. ASRI :p

PILATES

ni satu cadangan/opsyen utk org2 yg nak jugak cari pusat2 latihan yoga. aku malas nk terangkan kat sini. sila baca sendiri dan cari rujukan2 lain kat internet.

memula dulu aku ada pendapat yg aku nk ckp pasal yoga ni. tp lps aku bertanya kpd org2 yg lebih berpengetahuan, maka aku batalkan niat aku. silap2 aku plak yg menyimpang. hehehe. so, skrg fatwa dah keluar, adalah menjadi tanggungjwb muslim utk mendengar apa fatwa tu ckp, dan nilai diri sendiri.

2-3 hari lepas, aku ada download dokumentari islam: empire of faith. ada 3 siri. siri 1: the messenger, berkisar tentang kehidupan dan sejarah rasulullah SAW. siri 2: the awakening, tentang zaman kegemilangan islam, perkembangan ilmu perubatan, falsafah dan kejuruteraan. siri 3: the ottomans, pasal asal usul kerajaan turki uthmaniah.

yang aku nk highlightkan ialah siri 2: the awakening. zaman perkembangan ilmu islam. zaman tu melahirkan ribuan tokoh ilmuwan. mcm mana diorg dapat ilmu dan dari mana? tokoh falsafah zaman tu kaji falsafah greek, tokoh matematik dapat ilmu dari matematik tamadun india. ilmu matematik tu dikembangbiakkan dan hasilnya mcm ilmu algebra dan sistem nombor arab [sistem nombor ada 2, sistem roman dan sistem arab].

jom kita tgk masalah org kita sekarang.

degil xnk dgr fatwa ulama.

kenapa xnk contohi umat islam cerdik pandai zaman dulu?

sedikit sebanyak fatwa larangan ni sebenarnya mencungkil kreativiti umat islam. org2 yg giat dgn benda ni kena la kreatif sambil tak melupakan tuntutan agama. belajar la ilmu yoga tu, lps tu pisahkan la yg mana jasmani, yg mana rohani yg xbuleh ngam dgn akidah muslim. kembangkan jd ilmu kesihatan jasmani yg baru. tukar nama, jgn panggil nama yoga dah. panggil la nama yg moden sket.

habis cerita, semua org puas hati.

kalo nak cerita pasal pembersihan ilmu ni, abah aku ada je cerita bab pembersihan ilmu silat. abah aku cakap, dulu2 ustaz2, ulama2 semua ada ilmu silat. ustaz2 zaman sekarang je yg xreti ilmu silat ni. tanggungjawab org berilmu agama la nk bersihkan ilmu ni supaya org ramai buleh belajar ilmu yg betul, yg dituntut oleh agama. ilmu yg mengajar disiplin, menyihatkan badan, menjaga diri dan pelbagai men- lagi.

buleh pakai x idea aku?

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

demi gilleco...

* Take a recent photo of yourself OR take a picture of yourself..
* DON'T change your cloth. DON'T fix your hair, just take a picture.
* Post that picture with NO editing.
* Post this instruction with your picture.
* Tag 10 people to do this.



ok la, ni bukan aku...ni ialah mimpi ngeri budak2 medic kat detskaya bolnitsa...x caya, tanya linda. hahaha. tapi salihin/gilleco minat kat dia. kui3

ni ialah aku. masa ni jambang x tumbuh lagi...gamba bulan puasa hari tu...tu kira recent la jugak kan? kan? kan? :-P

aku xnk tag sape2. suka aku la! hahaha

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

MAKHHH


"suatu hari, semua orang dalam dunia akan bertutur bahasa Mongol..."

korang kenal Temujin?

korang kenal Genghis Khan?

kalo x, maknenye korang dah terlepas pandang salah seorang tokoh terkenal dalam sejarah ketamadunan manusia atas muka bumi nih.

Genghis Khan ialah maharaja mongol yang bertanggungjawab menyatupadukan seluruh bangsa mongol dan membolehkan mereka menewaskan tamadun China, tamadun Islam dan tamadun Eropah. gempak x gempak mamat ni?

dari kecik, kehidupan yg gasar di tengah2 steppe mongolia, kehidupan Temujin diwarnai dgn pelbagai tragedi yang mematangkannya. dia ni anak ketua puak dia. satu hari tu, abah dia kena racun pastu mati. Temujin ni pulak hampir2 kena bunuh dgn satu pakcik ni sbb pakcik ni nak jadi ketua.

sampai satu ketika, Temujin kena tangkap dan dijual sbg hamba kat china. akhirnya dia mintak satu sami buddha ni sampaikan mesej kat isteri dia [yang gigih tunggu dia wlpn dah berapa lama si Temujin ni x balik] dan isteri dia ni datang dan bebaskan dia.

filem ni menunjukkan keadaan zaman yang betul2 barbaric, dgn kostum2 yg realistik.

ingat pesan Genghis Khan untuk mencari pasangan:
  1. cari isteri yang matanya sepet, supaya semangat jahat susah nak masuk dan merasuknya
  2. muka yang cantik ialah muka yang rata [hidung xmau yg mancung2!]
  3. kakinya mesti kuat, untuk kebahagiaan rumah tangga...[aku pun xpaham bab ni...org mongol je yg paham kot...]
kalo nak download, cari yg ada subtitle sebab cerita ni dlm bahasa mongol. best cakap lu! sikit lagi nak sama mcm lord of the rings...

*makh tu daging dlm bahasa mongol...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

tesis silat cekak



entry ini tidak memihak kepada mana2 pihak persatuan, CH, CM ataupun CPH [cekak pusaka hanafi]

beberapa minggu lepas aku ada download tesis silat cekak dari satu web multiply ni. klik SINI kalo nk download.

tesis ni merupakan satu hasil kajian pn. halimah hj ahmad semasa pengajiannya di UM sekitar 70-an dulu. dalam tulisannya ni, beliau mengkaji riwayat hidup dan perjalanan suka duka allahyarham ustaz hanafi hj ahmad dalam menerajui persatuan silat cekak.

drpd tesis ni, pembaca buleh mengetahui latar belakang pendidikan agama allahyarham ustaz, pengalaman ustaz belajar pelbagai jenis silat, menjual ubat dan bagaimana ustaz akhirnya menuntut ilmu silat cekak dari guru yahya said.

sedikit mengenai perjalanan ustaz mengembangkan silat ni, bermacam2 rintangan yg ustaz hadapi. ada org nk racun beliau, nak fitnah, nak cemar nama baik beliau dan nak belasah pn ada. punya la susah hidup beliau masa kat kedah, sampaikan keluarga beliau sisihkan beliau dan akhirnya ustaz berhijrah ke kuala lumpur. masa tu, lagi la ramai org ketawakan beliau sebab cita2 beliau nak ajar silat kat org bandar. pada mata masyarakat, org bandar lagi la xrajin nk belajar silat2 ni. silap besar la diorg, lepas ustaz berjaya kembangkan silat cekak kat universiti2, baru la byk silat2 lain nk promo kat IPT2.

dalam tesis ni jugak ada beberapa penerangan mengenai isu silat cekak dan silat kalimah, pendapat ustaz mengenai silat gayung dan silat lincah dan testimoni2 penuntut2 silat cekak yg pada masa ini menerajui persatuan silat cekak hanafi, silat cekak malaysia serta silat cekak pusaka hanafi.

aku sekarang ni musykil, ada lagi x pelajar2 universiti kat malaysia yg buat tesis seumpama ini lagi? pelajar2 akademi pengajian melayu kat UM xnk buat ke? aku rasa, tersangat la pentingnya tesis semacam ni dibuat terhadap silat2 melayu yg lain kat malaysia ni demi mendokumentasi silat2 tersebut supaya salasilah ilmu dan perguruan x hilang. baru la org buleh kaji ilmu silat ni secara lebih akademik dan xda la masalah nk dakwa-dakwi di kemudian hari...banyak je kalo nak disenaraikan silat kat malaysia.

contoh silat kat malaysia termasuk la
  • silat cekak
  • silat gayung [yg bermacam2 pecahan, masing2 mengikut anak2 murid almarhum datuk meor abd rahman]
  • silat lincah
  • silat kuntau tekpi
  • silat melayu keris lok 9
  • silat abjad
  • silat sendeng
  • silat terlak
  • silat lintau
  • silat harimau
  • silat kalimah
  • silat lian
  • dan bermacam2 jenis silat lagi
sape2 yg ada jumpa tesis mengenai silat lain, buleh a bitau aku ye...tq

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

tagged! i'm it...

it has been a while since i have been tagged...

1. List these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog.
3. Tell 6 unspectacular quirks on yours.
4. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
5. Link the person who tagged you.
6. Leave a comment for each blogger.

7 facts abt me:

  1. i'm a guy
  2. i'm a malay guy
  3. i'm a malay malaysian guy
  4. i'm a malay malaysian guy who comes from perak
  5. i'm a muslim malay malaysian guy who comes from perak
  6. i'm a muslim malay malaysian guy who comes from perak and currently studying medicine
  7. i have just put 6 facts about myself. there, 7 facts about me.
hahaha

6 unspectacular quirks:
  1. i am very bad in handling things with wheels. this means i can't roller blade, i can't do much tricks with bikes, i took my driver's license twice
  2. i have problems swimming. i can't be calm enough to float and i tire easily
  3. i a fan of the starwars series but i didn't watch clone wars the animation bcoz the reviews said it was bad
  4. i believe house md, grays anatomy and ER have educational values
  5. i read my emails daily eventhough usually what i get is spam
  6. i read news about politics but i don't want to be a politician
here is the link to kak yong/nurul huda bt alwi

7 persons to tag...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

terima kasih!


hari tu, bungkusan yg aku xberapa tunggu dah tiba.

aku xberapa tunggu sbb aku x jangka benda tu akan sampai sbb selalunye bungkusan amik masa 2 minggu je utk sampai. bungkusan ni dah dekat sebulan. aku hampir putus asa.

kdg2 aku juga digelar brad pitt...[kan cik nadrah kan? kan? kan?]

dalam ada kad raya [ucapan utk mata aku saje], sebalang biskut raya yg terlewat, dan bungkusan serbuk santan dan rendang segera berahim's utk raya haji yg mendatang

terima kasih kpd cik nurul nadia bt Dr. mohamad shahrum. u mmg rawk! sy tetap dangdut. muekekekeke!

p/s: org lain jgn jeles...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

mentally-retarded hospital

kodok yg berwajah 'bengang' sambil linda gelak2

semalam sepatutnya ada medical check-up utk semua pelajar tahun 5 OSMU. starost ckp dtg kul 8:30-9:00am.

sebelum2 ni, med-osmotr berlangsung spjg hari. so, xda masalah nk dtg lambat ke cepat. kitorg dgn lewanya tiba kat hosp kul 9:45am. dlm pjlnan ke hosp, ah prof dpt call kata registration utk med-osmotr dah tutup kul 9. skrg ni sape2 dtg lambat xkn dilayan.

WTH!!!!

kitorg teruskan je la pjalanan, dgn harapan buleh la pujuk2 admin supaya bleh gak wat med-osmotr. bukan ape, sbb hosp tenistaya ni jauh, dan kitorg pb xrajin nk jln jauh2 nk ngadap med-osmotr. kalo dulu, masa 2nd 3rd year dlu, lagi la seksa sbb nk kene beratur pjg dgn budak2 pedagog institut la, national institut la ape la. budak2 tu bukan reti beratur. sume pakat dtg, cop tempat, pastu lari minum kopi/isap rokok. lps tu, bila ko dah ada dpn pintu, diorg pun ramai2 dtg, claim yg dia dok blkg mamat yg baru masuk td dan diorg secara automatik ada dpn ko. bukan saje dak2 U, org2 tua pun sama jugak.

memandangkn entry hari ni bukan nak kutuk isu ni, kita berbalik ke isu asal.

bila dah sampai kitorg terserempak dgn dak2 grup 5 dan grup2 lain. ada yg bangga dah setel [awal gile budak2 ni terpacak kat hosp] n ada yg merungut2 sbb xdpt buat.

kitorg pn akhirnya tergolong dgn org2 yg gagal wat med-osmotr.

starost tpon dean, dean ckp hari lain korg buat. tarikh akan diberitau kemudian...

bila dah bengang, apa lagi....

tgkp gamba laaa. hahaha

hospital yg retard. wlpn usHop ckp hospital ni paling bersih, canggih dsb, pd aku dia ttp retard

kami yg melepak sambil starost cuba bertindak terhadap admin hospital

kodok menyundal-kamera

kalo ikut logik, xda bilanye med-osmotr utk satu course buleh siap registration dlm stgh jam. diorg dah la kerja lembab nak maut. pastu satu course ni ada dlm 80 org lebih. padahal kalo bukak je kaunter registration tu pun xda sape nk merungut ke ape ke. med-osmotr ttp berjalan spjg hari. pemalas pny UKRENNNNN!!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

secular yoga

ok, now i'm writing this piece as a complete ignorant and i sincerely want any people reading this to enlighten me on the subject. i wish anybody responding to this to respond in a polite manner because i don't want to stir a havoc or anything. i just want the thing to be clear so that all of us can be happy :)

now there is this issue of yoga being considered as 'haram'/unlawful in islam. the professor who said this did so because the practice itself is deeply connected with hinduism and its beliefs. the islamic scholars a.k.a ulamas are currently discussing this thing in the National Fatwa Council. we all know that the muslims [including me] are very particular in our faith.

if you go and read about the issue in malaysia-today, you can find many people lambasting and ridiculing the National Fatwa Council for its attempt to clarify the faith issue in yoga. the common people commenting over there really gets on muslims' nerves. they claim to know much about the islamic rulings, being sarcastic about the legality of 'belly-dancing' in arab countries, proclaiming themselves as being ulamas and even to the extent of issuing a fatwa of their own.

now, these kinds of people are doing nothing to promote understanding inter-religious and inter-racial harmony in malaysia. calling others names won't help and they should know better.

coming back to the issue of faith, my martial-arts brother Nadzrin once told me this. each martial-art which originated from a particular culture is deeply entrenched in its regional religion and philosophy. all of them i.e. karate, judo, muay thai, taekwondo, kungfu and silat not excluded. this is because the art is developed through the ages and the old-masters incorporated philosphy in the martial-art to attain inner peace and ritual aspects play a vital role in spreading the arts. [bro Nadzrin, correct me on this if i'm wrong]

even silat, which is a malay art and includes rituals involving recitation of quranic verses, has to adhere to the guidelines made by JAKIM. this is to ensure the purity of islam is not tarnished. in some schools of silat, the islamic rituals is not even present and is practiced widely by non-malays and non-muslims. you can observe this in indonesian silat organisations and european silat clubs.

the question now, can the same be done to yoga, a form of exercise originated from the little continent of india?

should ulamas interfere in yoga practice? should not this issue be clarified by the hindu religious authorities? what is the limit of jurisdiction for the ulamas and hindu priests?

can yoga practice be secularized so that everyone can practice?

i have my own opinion but i want to hear other peoples opinions first. do leave your responses.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

kacip, taring, geraham kecil, geraham besar

hr rabu hr tu aku pegi jumpa doktor gigi. dr. gulfam nama dia, org india [tanah besar india]. sblm ni jumpa dgn kwn dia je. yg hr rabu lepas, dr. gulfam suh pegi jumpa HOD plak. gile special kes plak rasanya sbb smpi kene jumpa HOD. haha. terharu biru aku kejap.


masa HOD dok godek2 mulut aku, belek2 gigi aku, aku dgr a penerangan dia. buleh a tgkp sket2 wlpn dia bg penerangan guna istilah2 dental yg aku pn xtau.

katanya, rahang atas aku xperlu major adjustments. tpi rahang bwh yg kene ejas byk sbb nk pakai ruang byk, dlm 10mm. aku pelik sbb yg 'terpeleot'nya gigi kacip atas aku yg 2 batang. yg bwh plak dia nk ejas. dia kata maybe kene cabut, maybe xpayah. 50-50. hoho...HOD pn bleh penin kepala tgk gigi aku. unik sungguh gigi aku ni :P

mari kita lihat gigi aku yg unik.

smile for the camera

panoramic X-ray machine. berdiri kat tengah2 tu, gigit plastik kuning, telan air liur dan tahan posisi lidah, kemudian kamera dia akan pusing keliling kepala ko

hasil sinar-X panorama aku. gigi yg kuat dan sehat!!!

hari isnin ni nk kene pegi jumpa doc gulfam lg, nk wat impression/acuan plak

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

ikhlas vs etika

penulisan yg agak serius hari ni. sebagai respon kpd penulisan sdr effy.

ada riwayat menyatakan bahawa ibadat seseorang boleh dibahagi kepada 3 jenis:
  1. ibadat 'org awam'. ibadat org jenis ni ialah ibadat orang yg nak melepaskan syarat2 fardu/wajib. buat yg wajib, yg haram ditinggalkan.
  2. ibadat 'saudagar'. ibadat ni ibarat saudagar yg berniaga, yang mengharapkan keuntungan setimpal dengan pelaburan yg dikeluarkan. contohnya, si A berharap nak masuk syurga, maka dia pun beribadah demi mengharap balasan syurga.
  3. ibadat 'hamba'. ibadat jenis ni ialah ibadah yg tertinggi sekali nilainya kerana ibadah ni ialah ibadah yg ikhlas tanpa mengharapkn balasan. ibadat jenis ni selalunya dimiliki oleh para nabi dan wali
ada juga riwayat dari para wali zaman dahulukala, mereka ni beribadah demi mencapai keredhaan Allah taala. mereka mencari keredhaan sehinggalah ada yg berkata, 'jika aku mati dan keredhaan Allah ialah memasukkan aku dalam neraka, maka aku redha masuk neraka kerana redha Allah tu yg aku dambakan.'

ibadat mereka ni mmg sukar ditandingi sebab keikhlasan mereka beribadah dan mereka pun dah mencapai tahap merasai kemanisan iman. semakin mereka beribadah, semakin seronok dan semakin giat mereka beribadah. kalo org hisap dadah, makin seronok makin dihisap dan akhirnya gian. tapi gian beribadah xpe. jgn gian hisap dadah. memudaratkan!

ok, kita tinggalkan nabi dan wali sebentar. tu kisah zaman dahulukala, kita tgk zaman sekarang.

kalau kita tinjau keadaan negara2 muslim dan keadaan negara2 bukan muslim yg maju. kita boleh nampak negara2 muslim yg mundur, kotor, rasuah, xberetika dan berbagai kebejatan lagi. negara2 bukan muslim yg maju pun ada masalah kebejatan jugak, sbg contoh seks bebas, anak derhaka, kaki botol dsb. kita ketepikan isu tu kejap dan kita fokus ke aspek kebersihan, menepati waktu, menepati janji dan isu2 etika yg lain.

aku ambil satu aspek, iaitu kebersihan. dalam perkara sebegini, dlm pengamatan aku, diorg dah diterapkan dari kecil bahawa menjaga kebersihan tu adalah sangat penting dan bernilai. tak perlu diulang2 peringatan 'buang sampah disini, akan didenda rm500' atau lain2 amaran hukuman. mungkin pada peringkat awal saja, iaitu pada peringkat mendidik anak2 kecil, tapi bila dah dewasa, masing2 dah bertanggungjwb. sampah buang dlm tong, tahi anjing tuan anjing akan kutip dan buang dlm tong.

pokoknya, diorg diajar dari kecil, 'yang betul tu betul, yang salah tu salah.' diorg tak diajar 'kutip tahi anjing sebab denda tahi anjing bersepah rm500' sebaliknya diorg diajar 'tahi anjing yang bersepah tak menunjukkan identiti masyarakat bertamadun'.

kita amati balik pendekatan diorg dan aku semcm ternampak konsep 'keikhlasan' dalam cara diorg ni. cara 'sila kutip tahi anjing sebab tahi anjing adalah kotor' bukan 'kutip tahi anjing, kalo x, kene saman'.

ni bukan aku nk ckp yg non-muslim tu sama taraf dgn para nabi dan wali pulak. tp konsep para nabi dan wali tu diorg yg gunapakai. seharusnya kita yg muslim ni lebih berhak menggunapakai konsep tu. konsep yg sama kita boleh apply dalam mendidik generasi anak2 akan datang. misal kata, kita boleh ajar 'jangan berzina sebab berzina bukan amalan org islam yang bertamadun' selain daripada kita ajar 'berzina tu berdosa besar'.

amcm? boleh pakai x idea aku ni? kalo ada salah silap, sila la tegur. aku ni pun masih dlm kategori amal ibadat org awam. kdg2 buat dosa jugak. sama2 la kita perbaiki amalan kita :)

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

beng! beng!

lubang keluar

kelas forensik, isnin 3 oktober 2008.

hari ni belajar tentang kecederaan akibat senjata api dan ciri2 senjata api. senjata api ada laras panjang (senapang dan raifal), laras pendek (pistol dan revolver, automatik/separa automatik) dan senjata api atipikal (buatan sendiri). peluru pulak ada peluru mata tajam, mata tumpul, penabur (shot), peluru sukan, peluru memburu, peluru perang dan peluru kapur. setiap peluru menghasilkan kesan kecederaan yg unik.

kecederaan akibat senjata api pulak, boleh dikelaskan kepada tembakan tembus, tembakan tak tembus dan kontusi [peluru terpantul, konon2 kebal la. haha]. jika ada tembakan tembus, jurubedahsiasat kena pastikan lubang mana peluru masuk (entry wound) dan lubang mana peluru keluar (exit wound). selalunya pada lubang masuk ada tisu hilang (minus tissue), kesan lelas, lebam, lecur dan saki baki jelaga (soot) dan serbuk peledak (gunpowder residues).

mengenai kesan tembakan peluru penabur, jurubedahsiasat boleh anggar jarak tembakan melalui corak kecederaan pada badan mangsa. jarak tembakan juga boleh dianggar jika ada kesan 'stanzmark'. kesan 'stanzmark' menandakan tembakan sentuh iaitu tembakan dengan senjata api menyentuh tubuh. tembakan sentuh juga selalunya tiada kesan lecur dan saki baki serbuk peledak. darah boleh dikesan di dalam muncung senjata api jika senjata api dijumpai.

balang kiri, kesan peluru penabur jarak 3-5 meter. balang kanan, kesan tembakan pistol, lubang masuk

hari ni, xpegi bilik mayat sebab xda orang mati ditembak semalam. balik2 bunuh diri, balik2 bunuh diri...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

hurrah! hurrah! hurrah!


sudah bosan dgn filem tentera ala amerika? asyik2 amerika saja yg menang dlm filem hollywood? [dah filem diorg, diorg la yg menang...]

maka, carilah filem 9th Company [9 rota dlm ruski] kat dlm internet, download dan tonton. download dgn sarikata ye. kalo x, xphm plak nanti.

9th company bukan filem hollywood. ia satu filem terbitan russia dan mendapat kerjasama kementerian kebudayaan ukraine. ia menceritakan kehidupan sekumpulan pemuda yg mendaftar sebagai tentera soviet untuk menghadapi perang afghanistan tahun 1987-1989.

watak2 utama termasukla vorobey, chugun, stas, pinochet, ryaba dan kapten dygalo.

cerita bermula daripada masa diorg mendaftar di siberia dan dihantar ke uzbekistan untuk menjalani latihan ketenteraan. cerita dlm kem, biasa la, latihan menembak, tempur tanpa senjata, lari berhalangan, taktikal dan taklimat2.

lepas tu, diorg kene hantar ke afghanistan 'untuk membebaskan saudara2 afghan mereka dr cengkaman penjajah imperialis'. kepala hotak korg, korg la penjajah, bongok!

part yg aku paling suka dlm filem ni ialah masa taklimat sebelum diorg dihantar menyeberang sempadan. ada satu jeneral ni cakap lebih kurang gini, "islam eta ne tolka drugaya religia. eta sovsem drugoi mir. u islama svoi otnoshenie k zhizniu i smertiu..." maknanye, islam bukan semata2 agama. ia dunia yg lain. dlm islam terdapat pendapat yg khusus kepada kehidupan dan kematian...pjg lagi ucapan dia. ucapan ni memberi kesan kpd aku sbb wlpn cerita ni cerita org soviet yg tewas perang, tp dlm filem diorg, diorg x menipu.

oh ye, seperti dlm penerbitan ruski yg tipikal, elemen lucah tak dpt lari, so berhati2 masa menonton filem ni. bab2 yg sensitif, boleh fast forward, x jejas jln cerita pun.

yg boleh nampak dlm filem ni,
1. kepelbagaian bangsa dalam tanah jajahan soviet, etnik ukren, uzbek, chechen dsb.
2. tanah jajahan soviet sgt la luas sampai diorg buleh rujuk kepada zon2 masa yg berlainan. ada waktu moskow, waktu vladivostok, waktu siberia dll.
3. tentera soviet ni miskin sbb diorg terpaksa guna semula senjata askar2 yg dah mati. lps tu, kalo korg teliti pakaian askar dia, boleh nampak askar tu pakai kasut sukan je utk pegi perang. weii, xda but ke? haha
4. skor lagu latar dia berulang byk kali...bosan la pulak

memetik kata ketua kompeni 9, khokhol, "selamat datang ke kompeni 9 yg gagah berani"!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...