Archives

an evening in Kiev...UPDATED WITH PICS


kita dah sampai kat kiev ni...nampak gayanye...

salji lebat gile, dan jarak pandangan dlm 1-2 km je...

mlm ni ialah mlm tahun baru. spt biasa, aktiviti kitorg ialah...berparti sepanjang malam di bandar sambil layan konsert dok kat bilik je, layan movie...

ni ialah catatan perjalanan aku ke kiev hari tu.

1st day:
sampai di kiev. ini ialah pemandangan di stesen keretapi kiev. masih ragu2, adakah boleh bersiar2 di kota bersama suh yu? utk makluman, ini kali pertama suh yu keluar dr kawasan Odessa, dgn keretapi. tiba di stesen keretapi, kitorg ke McD untuk menanti effie utk menukar rencana hari tu. kami memutuskan utk terus ke rumah Kak Su dan Encik Ruzaimi (setiausaha 1, kedutaan Malaysia) dan menanti cuaca baik.

dlm pukul 1pm, kitorg pun keluar menghantar irma ke stesen keretapi untuk dia mengambil bas ke lpgn terbang Borispol. dia nak ke UK, umah akak dia. aku dulu pun penah singgah di Borispol, tp aku dulu amik flight dr Odessa. x merasa ke sana naik bas. tambang bas dari stesen keretapi ke lpgn terbang ialah UAH25 [ada a dlm RM11].

lps tu kami pun ronda2 dgn effie sbg guide. dari hentian bas ke lpgn terbang, kitorg menapak ke hentian trolibas. amik trolibas 17 ke khreshchatyk. effie kata tambang bas dah naik, Metro pun sama. dulu UAH0.50 je [dlm RM0.25], skrg dah UAH2. mahal 4 kali wooo!!!

aku di khreshchatyk, 22.

gambar yg aku petik di khreshchatyk, 22



hajar, suh yu dan aku

bila dah gelap, kami pun balik...masa tgh berpeleseran tu, baru teringat yg doa akhir tahun dan awal tahun xbaca lg. adoiyaiii...

2nd day:
hari ni nak ke pejabat kedutaan sebab nak amik pasport baru. yeayyy!!!
pasport dah siap. kat pejabat, sempat jumpa dgn Dato' Abdullah Sani Omar, Duta Besar Malaysia ke Ukraine dan Setiausaha 2, Encik Nordin. sembang2 sikit lebih kurang [diorg pun ada kerja, xnk ganggu] kitorg pun sambung ronda2. kali ni aku yg bwk. selambe jek! wlpn aku bukan org Kiev, setakat jalan sket2 tu boleh aa. xda hal punya! hajar dgn suh yu pun terpaksa la buat2 konfiden dgn aku. haha

dari pejabat kedutaan, kami amik Metro (stesen Vydubychi) ke Zoloti Vorota. ni ialah tinggalan kota Kiev purba. dari situ, kami menapak sampai ke Katedral Sofievsky dan langsung ke Andriyvsky Uzviz. Andriyvsky Uzviz ni ialah jalan turun bukit. kalo musim panas, spjg jln ni ada gerai cenderahati. mcm2 ada jual cthny magnet, gelas vodka [gelas vodka kecik je, org xminum byk2 sbb vodka ni kuat], matryoshka, rantai kunci, kain ruchnik, ukiran kayu, miniatur2 timah, pingat2 dan lencana2 era soviet, kad2 propaganda, t-shirt dan potret2. kalo nk lukis potret sendiri pun buleh.

suh yu: i think this pose is soooooo lame. don't u agree?
djumboo: me too. but do u have any other ideas?

askar2 timah...mcm nutcracker prince tu, tp yg ni mengingatkan kpd LOTR sbb ada naga2 n pedang2

rumah mikhail bulgakov kat Andriyvskiy Uzviz...siapa mikhail bulgakov? klik sini

malam tu, selepas makan dan bersiap2, kami pun amik tren balik ke odessa.

setinggi2 penghargaan dan berbanyak terima kasih kepada warga pejabat kedutaan atas khidmat yang baik. terima kasih juga kepada pasangan Encik Ruzaimi dan Kak Suzila sbb bagi kami tumpang tido, makan dan mandi. hehe. thanks jugak kpd Ruby dan Kak Irza sbb belanja naik Metro mlm tu [free-loader tol aku ni!]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

yang merah itu saga

aku kena tag lagi...ok la, kali ni aku buat bebetul. xda mcm yg moon suruh hr tu.

1. Senaraikan 10 perkara ttg org yg tag kamu

  • REd belajar kedoktoran kat Sungai Petani
  • suke makan capati n dhal
  • suke berlari2
  • suke kumpul rantai leher. rantai basikal sekali kot...
  • suke warna merah
  • pernah obes, tapi skrg x lagi...apekah rahsienye?
  • berdaya cipta dlm bidang memasak
  • ada isu dgn satu nurse dgn satu doktor kat hospital
  • pernah dok kat rusia
  • ada seorang adik yg unik
2. Tuliskan novel kegemaran kamu
  • err...koleksi yg ada terlalu sikit...dan kurang membaca novel...
3. Listkan 5 bende yang kamu sayang (bukan org)
  • telefon bimbit
  • laptop
  • pasport
  • cermin mata
  • kad bank
4. Who I want to tag
  • moon. hahaha...[sure dia balas dendam pasni]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

jalan-jalan

barang sudah kemas, biskut sudah beli, rambut sudah potong...


mari kita ke Kiev!!!

kali ini bersama aswad, fakru [yg telah mendapat 5 minutes of famenya], irma, hajar dan suh yu. seperti biasa, perjalanan malam ni guna keretapi. bertolak pukul 11.09pm.

rencana perjalanan ke kiev kali ini ialah untuk mendapatkan pasport yang dibuat beberapa bulan lepas. pejabat kedutaan dah berapa kali telefon dah, suruh dtg amik, hinggakan si igor, pekerja pejabat kedutaan dah pindah tempat kerja dan dah ganti dgn pekerja baru pun. punya lama aku tangguh kerja ni. hehe. nk buat camne, kalo dtg tgh2 minggu, nanti kene ganti kelas la ape la. leceh!

senarai semak:
  1. pasport lama: ada
  2. kad pelajar yg buruk: ada
  3. baju tebal [ramalan cuaca yahoo! kata suhu kiev -7 darjah C]: ada
  4. kasut tebal: ada
  5. duit: ada dan perlu dijaga dprd dicopet!
  6. tiket balik: yang mesti ada, kalo x, dok kiev la aku jwb nye...
pada masa yang sama, abah, mak dan faiz pergi berwisata ke padang dan bukit tinggi, indonesia. bersama2 la kita berdoa perjalanan kita selamat pergi dan selamat pulang...

"subhanalladzi sakhkhara lana hadza, wa ma kunna lahu muqriniin. wa inna ila rabbina la munqalibuun..."

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

tentang bulan...

aku kene paksa buat tag ni. kalo x, ada org tu ugut nak melalak...adoiyaiii...

20 perkara tentang moon:
  1. pokoknya,
  2. aku
  3. tak
  4. tahu
  5. apa-apa
  6. pasal
  7. dia
  8. ni.
  9. aku
  10. jumpa
  11. dia
  12. kat
  13. dunia
  14. blog.
  15. cakap
  16. banyak
  17. pun
  18. tak
  19. gune.
  20. oh ye, dia kata dia jahat, sbb tu xleh dok KL. dia akan kena campak ke perlis, kedah atau kelantan. sebab tu dia giat berlatih dialek2 daerah2 ni. kesian dia. hahaha!
dah siap. lps ni jgn nak melalak2. jgn gi repot 'Teledera' ke, SUHAKAM ke, Majlis Fatwa ke ape ke...

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

mutiara kata

QUOTE OF THE DAY:


"aku masak demi kepuasan orang yang makan...bukan untuk melepaskan tanggung jawab semata"

Dr. Muhamad Fakruradzi b. Zakaria
807/3

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

i'm not taken


tan lijie: okok
tan lijie: back to the movie!!!

phantom2r: how abt i use rainbow colour?

tan lijie: I feel men so lustful la

phantom2r: hahaha

tan lijie: why do they need sex??

phantom2r: ????
tan lijie: no need la

tan lijie: or get married la n do the wife enuf

tan lijie: so teruk!!!!
phantom2r: ok

tan lijie: haih...

phantom2r: spill it out
phantom2r: more
phantom2r: more

phantom2r: :-P

tan lijie: I feel the worse seen is the part in the construction site

tan lijie: wher the girls were all drugged n sit behind dirty curtains

tan lijie: u rememebr tat scene?

phantom2r: yeah

tan lijie: so disgusting

phantom2r: i remember d fightg scene dlm tu also

phantom2r: hehe
phantom2r: ok

tan lijie: n the men just come one after another in just 'insert' shoot n leave

phantom2r: more2

tan lijie: haih

phantom2r: shoot? wow!
tan lijie: hahaha

tan lijie: haiya

tan lijie: ejaculate

phantom2r: bang2! or squirt2?

tan lijie: shorter to type ma

tan lijie: hahahah

tan lijie: depends on the men's libido la

phantom2r: :))

tan lijie: but the movie also a lil fake la

phantom2r: like when?

tan lijie: I feel the dad too powerful dy

phantom2r: hey

tan lijie: how can every guy he fight also die?
phantom2r: dad is american superagent

tan lijie: stillll....

phantom2r: never underestimate US spies

tan lijie: shud get injured more la

tan lijie: too fake dy
phantom2r: he did get injured

phantom2r: masa terjun atas kapal tu
phantom2r: sakit lutut

phantom2r: haha

tan lijie: n also the last part...how he come back to US?

phantom2r: limping?

phantom2r: by plane?

tan lijie: like the France gov never tahan him?

phantom2r: :-|

tan lijie: haiya

phantom2r: tu la

phantom2r: audience nowadays...too pandai

phantom2r: alwys tnya2

phantom2r: hahaha

tan lijie: hahhaa

tan lijie: true ma...

tan lijie: if he injured more n patah2 better la

phantom2r: if patah2 then no more US superagent la
tan lijie: n also the daughter so lucky la
tan lijie: she's so good, til safe the best for last

phantom2r: i wish my dad is a superagent

tan lijie: hahaha

phantom2r: hahaha

phantom2r: [d daughter] so hot also

tan lijie: a 'preventer'

phantom2r: [d daughter also] very pure

tan lijie: eee...
tan lijie: yea...

tan lijie: [the dad] knows french, etc

tan lijie: haih...

phantom2r: pure as in virgin
tan lijie: stillll

phantom2r: hahaha

tan lijie: I know la

tan lijie: haiya
phantom2r: [d daughter] knows little french

phantom2r: hahaha

tan lijie: haha
tan lijie: u shud write a review in ur blog

tan lijie: n tell all females to watch

tan lijie: cannot be so blur n guillable

phantom2r: u watched dis one 'trade'?
tan lijie: which one ar?

phantom2r: 'trade'
tan lijie: u mean a movie?
tan lijie: no le
phantom2r: it was earlier dis year la kot

tan lijie: ooo

tan lijie: nice?

phantom2r: wait

tan lijie: okok

phantom2r: http://penatxabes.blogspot.com/2008/03/jual-orang.html
tan lijie: heyI'll be back?

tan lijie: gotta mandi 1st

phantom2r: ok ok

our reviews about the movie TAKEN. some more, i feel it hard to believe that there are girls trafficked and auctioned in the black markets. and old, rich fat buyers too! arabs even! WTH???!!! what i meant with 'hard to believe' is there are heartless people like them. they should be shot in the nuts. haha!

people should watch this movie and gain more awareness about this issue.

p/s: names have been altered to protect privacy
p/s2: contents also have been altered. also to protect privacy. hehe :-P

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

exam penyakit berjangkit

semalam hari exam infectious disease kitorg. exam buat kat kelas. aku, aswad, usop dan salihin dgn selambanye dtg lewat, bila kitorg sampai, dak2 ni semua dah siap duduk dgn kertas soalan dan tgh karang jwpn pun. tu pun kitorg naik teksi. kalo naik bas, alamat lagi lambat le jwbnye. hehe [pemandu teksi hari ni satu contoh org baik kat ukren. tsgt la peramahnye, tanya kat malaysia ada tanam pisang ke x, berapa kali setaun pisang berbuah, kat laut malaysia ada lanun ke. adoiii...pakcik ni rajin tgk berita gak rupenye...]


alhamdulillah, aku dpt soalan yg aku bersedia jwb. jadi aku pn jwb le. soalan2 aku berbunyi:
  1. principles and specific methods of laboratory diagnosis of infectious disease
  2. botulism. etiology, epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations, pathological anatomy, treatment and prophylaxis [amik kau! pny pjg soalan dia]
  3. laboratory indices of diphteria
utk soalan situational tasks [soalan ni dia bagi kes pendek, lps tu aku kene bagi prelim diagnosis, treatment and laboratory findings] aku dpt soalan leptospirosis. leptospirosis ni aku asik tertuka dgn tularemia, nasib baik aku tny usop sket2. syyyyt!! :P

makcik yg ada depan aku tu, namanye Dr. Usychenko Elena Mikhailovna. dah tua kerepot mcm nk maut dah, tp gagah dok dtg bg lecture lg. dia ni ketua bhgn akademik jabatan penyakit berjangkit dan epidemik

hasilnye, aku dpt le markah 4 utk slps sesi soal jwb yg penuh dramatik. maunye x dramatik, aku prep dlm kertas soalan lain, doktor ni pegi melencong ke lain pulak, ikut sesuke hati die. adoiii...terkedu sekejap. tp lps tu aku jwb, ikut ape yg tercapai dek otak aku. hehe

hasil yg lain aku semlm ialah ini....tadaaaa!!!

sebelum


selepas

maka bermula la penderitaan aku selama setahun lebih nak membetulkan gigi aku. hehe. bukan ape, semata2 rawatan ni murah kat sini. nak2 pulak matawang ukren tgh jatuh skrg ni. rm1 = uah2.29. lebih drpd 2kali ganda. hoho!

bersiap sedia, aku akan kelihatan lebih macho! muahahahaha!!!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

excuse me...


"hello, hello. excuse me"

"yes?"

"where are you from?"

"Malaysia"

"can you tell me is this fruit good or this one?"

"this one is bad. this one is better"

"oh, OK. thank you"

kat ukren ni, ada 3 jenis orang je yang mesra.
  1. orang yg nk merompak/menyamun/menyeluk saku
  2. orang yg tgh mabuk
  3. orang yg betul2 baik
golongan 1, akan beramah mesra sebab nak rapat dgn ko tak pun nak alih perhatian ko sambil kwn2 dia seluk poket, beg ko. golongan ni paling ramai.

golongan 3 selalunya warga tua ataupun bekas2 kelasi yang jadi pemandu teksi. golongan ni paling sikit. kalo jumpa tu, selalunya kat hospital.

golongan 2, ko boleh jumpa kat mana2 tapi ko akan rasa serba salah sama ada nak layan atau tak. yang bersepah2. boleh jumpa kat mana2, dalam keretapi, sambil tunggu bas, pasaraya tak pun kat hostel.

selain 3 golongan yang disebutkan tadi, semua org ukren adalah JAHAT!

cube teka perbualan di atas berlaku di mana dan dgn golongan mana? ;-)

p/s: ok la, tambah satu lagi jenis org. geng2 judo n RB aku. tu pun puak2 baik gak tu.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

lagi video raya haji

video

tahun ni, nasir yg tolong sembelih2. tahun lepas si rauf. dua2 org ni asal algeria/al-jazair. video khas ditujukan kepada cikgu razifembi. hehehe. jgn marah aa cikgu? (^_^)y

video

cekap, pantas dan efisien!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

call your mom...

video

"...this day is for a man to sit by himself and return to Allah the Most High, ask for His forgiveness after the sins he did the previous year.

Beloved brothers, one more thing, I must note here, among other important things, that is concerning parents. Many of us are far from our parents. This does not mean we are to forget them. This does not mean we do not have to phone them, talk to them and to congratulate them (regarding the Eid). On this great day, your mothers and parents, wait a small (chance), a couple of minutes of your phone call of (Eid) greetings.

Believe, that they will not be as happy, until they hear your voices. To those whose parents are gone, today we can also remember them, do prayers for them so that Allah the Most High grants the forgiveness. Remember about them, also slaughter can be done (on their behalf), sadaqah or alms, those are also among the sunnahs of the Prophet Muhammad (pbuh).

On this day, just like the Prophet Muhammad (pbuh), we are obliged to forgive and ask forgiveness from our friends..."

reminder, while waiting for the Eid prayers to start.

[i called my mom on that day. d voip was kind enough to stay stable throughout the whole call]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

FACK THE POLICE


ada terencat mana ntah yg x reti eja, konon nak maki polis guna bahasa inggeris. aku pun maki jugak polis ukren ni, tp aku xda la tampal tanda protes aku kat bus-stop dan menayangkan kebengapan aku. hahaha

bengap nak mampus!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Nuclear energy



"mereka mahu minyak habis satu hari nanti dan tenaga baru akan dijual mereka, dengan harga yang sangat tinggi...

Jadi bagaimana kita mahu dapatkan tenaga? Nak dapatkan daripada musuh kita? Musuh-musuh yang tidak hormat dengan apa-apa kepentingan manusia.

Lepas itu kita kena serahkan negara dan kemerdekaan kita untuk dapatkan tenaga"

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

vespa haji samad

Pak Ku Shadat meninggal dunia

KANGAR: Tokoh penglipur lara yang terkenal di Perlis dan Kedah, Ku Nafiah Ku Aman, 79, atau lebih dikenali dengan panggilan 'Pak Ku Shadat' meninggal dunia di rumah keluarganya di Padang Sera, Kedah hari ini kerana sakit tua.

ni berita dari berita harian, isnin 1 disember 2008.

adakah korang terpinga2 sebab ape aku siarkan berita ni? siapa pulak pak ku shadat? terkenal? xpernah kenal pun?

mmg la x kenal. aku kenal pun kenal nama je. tapi aku kecik2 dulu, penah tangkap gamba dgn allahyarham. masa tu ada pertandingan silat ke tah ape ntah, buat kat stadium indera mulia, ipoh. masa tu abah aku aktif/rajin lagi dlm aktiviti2 silat ni. yg aku igt, dlm gambar tu, ada band pak ku, aku, kakcik dgn rahil, anak cikgu rauhi.


ni salah satu lagu dendangan allahyarham. tajuk nye 'Proton Saga'. dulu masa abah tgh semangat dulu, abah akan pasang kaset Allahyarham sepanjang jalan dari ipoh sampai kuala kangsar. aku pun layaaaaaan...antara lagu2 almarhum ialah Vespa Hj Samad, Kehidupan Zaman Jepun dll.

nostalgik sungguh.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...