bahan-bahan yang diperlukan:
sebiji nenas
seekor ikan masin
bawang besar, bawang putih, halia, cili api kering (bahan kisar)
150ml [lebih kurang] сметана, smetana [sour cream/krim masam nak ganti santan]
5 sudu besar serbuk kunyit
3 keping asam keping
2 batang serai sederhana besar
semangkuk air, semangkuk setengah pun ok kot
cara-caranya:
siang ikan masin, buang perutnya. ye, ikan masin ukren xsiang lagi. hampir maut aku nak buang sisik ikan kering dan bau perut ikan masin macam bau mayat kat dewan anatomi institut. dah siap, rupanya macam ni
siang nenas dan potong ikut suka hati anda. aku potong supaya 4 orang makan dapat 9 keping seorang
kisar bawang besar, halia, bawang putih dan cili api kering selumat-lumatnya
setelah siap siang-menyiang dan kisar mengisar, panaskan air dalam kuali. masukkan serai batang juga.
apabila air hampir mendidih, masukkan ikan masin dan bahan kisar tadi. biar ikan mereneh sekejap.
masukkan serbuk kunyit sedikit demi sedikit. kalau bau mayat ikan masin tadi xhilang lagi, masukkan asam keping.
masukkan nenas. biar masak selama 4-5 minit.
sambil menunggu nenas masak, bolehlah menelaah matapelajaran surgery atau solat sunat
masukkan krim masam untuk rasa lemak berkrim, disukai ramai.
kalau masih belum mencapai tahap kuning yg dihajati, bolehlah tambah serbuk kunyit.
jangan lupa garam secukup rasa.
kalau masih belum mencapai tahap kuning yg dihajati, bolehlah tambah serbuk kunyit.
jangan lupa garam secukup rasa.
sudah sedia! sila la makan dengan rakan2 sebilik.
p/s> resepi masak lemak nenas edisi ukren sumbangan chef terkemuka mohd aswad, dan dimasak dgn jayanya oleh tukang masak julung-kali azizul ismie. terima kasih kpd sdr salihin kerana menyumbang cili api kering dan sdr mohd aswad yang menyumbang serai
16 comments
Comment by Tanpa Nama on 16 Mei 2008 pada 5:42 PTG
mak!!
nak nasi putih sepinggan..
ade org masak lemak ikan masin la..
best punye..
sedappnyeee...!!
mohla makan..yummy!
Comment by djambu puadovich on 16 Mei 2008 pada 6:12 PTG
muahaha...tenkiu2 :D
Comment by fairuzniza on 16 Mei 2008 pada 6:30 PTG
salam..
eheh..comeinye dia duk masak..hehehe..nak skek buleh?
Comment by djambu puadovich on 16 Mei 2008 pada 7:40 PTG
hehe...djambu ialah kedekut...so xbuleh..hahaha
Comment by fairuzniza on 17 Mei 2008 pada 6:47 PG
sampai atiii...wuuu (-_-)
Comment by djambu puadovich on 17 Mei 2008 pada 8:19 PG
weeekkkk!!! :P
Comment by fairuzniza on 17 Mei 2008 pada 8:46 PG
takpe..nanti sy buat roti canai takmo bagi awak! :p
Comment by Adzrul Ariff on 17 Mei 2008 pada 1:34 PTG
macam sedap je dari tgk pics tu :)
Comment by Muhammad Warouq bin Qamar on 17 Mei 2008 pada 1:47 PTG
hahaha..nak nanges aku bace..sumpah kelaka..paling truk skali ble aku terscroll ke gambar ko menelaah surgery tuh..mmg medic abes r!~
Comment by annah on 17 Mei 2008 pada 7:20 PTG
haha!
lawak k entry ni.b4 komen yg puisi hr tu, nk jugak drop komen kt sini.ganas gile la care potong ikan tu,dr pengalaman sy,pisau yg kamu gune tu tumpul.ehehehh.ye x?
btw, mantap la.sy pun xreti masak lauk berasas kan santan.payah sbb kene kacau2 nnti santan berketul.kan kan..terer gak nii.perhhh:P
anyway,sedap ke???
Comment by djambu puadovich on 17 Mei 2008 pada 9:34 PTG
to cik fai:
alamak! nak wat roti canai ke? kenyataan sebelum ni ditarik balik :P
to adzrul:
gambar dah sedap, makan laaaaaagi sedap! :)
to warouq:
hahah...medic beb, medic! haha...aku bukan saje membaca waktu memasak, tido pun kdg2 membaca...keh3 :D
to annah:
ni a namanye edisi ukren...xpakai santan la...pakai sour krim, masukkan lambat2 sket. kalo x, same je. akan berketul jugak. tepat sekali, pisau mmg tumpul...patut hentak sekali dgn chopper je. habis cerita!
Comment by fairuzniza on 18 Mei 2008 pada 7:32 PG
haa..tau pon takut..ngeh ngeh ngeh..kedekot ar ngan sy lagi..nnt sy masak pape tanak bg awak! :D
Comment by lifeinside on 22 Mei 2008 pada 11:03 PTG
akakka lawak tul ko sempat smayang sunat agi smbil tunggu.. fuhhh dasat.. blende ko tu mcm best je.. braper ko beli?
Comment by djambu puadovich on 22 Mei 2008 pada 11:21 PTG
to cik fai,
hehe...:D
to lifeinside,
blende tu ntah sape pny ntah. xsilap aku dak yg blah punya. so kitorg kongsi2 suke2 ati mcm harta bapak kitorg pny :P
Comment by Tanpa Nama on 24 Mei 2008 pada 8:13 PG
brpe lame baru siap masak ni? tiap2 step nak kene amik gmbo..jenuh la kwn2 tunggu nk makan..sempat kebulur..apsal balek mesia x pnah masak pun? report kat mak..ahahahahaha
bagus la tau msk..xla asik makan telur goreng ngan kicap jek (adeke bukak pose kat hotel makan lauk telur..punye la bnyk choice..hahahaha)
Comment by djambu puadovich on 24 Mei 2008 pada 9:18 PTG
hoh! ada a dekat sejam lebih. haha...xpe, demi kualiti, biar lambat. asal sedap. kebulur-kebulur pun, nanti makan penuh kenikmatan. :P
balik umah sbb mak dah masak, so wan xyah a masak. baru nak potong ikan ke ape ke, mak dah suh xpyh. so, terpaksa la xmasak...keh3
kes lauk telur tu nostalgia jek. skrg ni kalo ajak makan hotel, akan membelasah tanpa belas kasihan dan fikir 2-3 kali. muahaha!!
Catat Ulasan