roti dan kuah dhal [sajian 3 orang pelahap]
hari tu aku xpegi latihan. aku berlatih dgn benda lain plak...
hari tu aku xpegi latihan. aku berlatih dgn benda lain plak...
bwg putih, bwg besar, lobak dan ubi kentang
kacang dhal/parpu...kat sini namanye горох [gorokh]. sila rebus sampai empuk, tos dan sejukkan
bila dah potong, rupenye gini. jgn potong kecik2 sgt pulak. nanti kentang hancur, xsedap
ikan bilis sumbangan aswad. kisar
lepas tu, buleh la tumis bwg putih, bwg besar, ikan bilis dan rempah kari. ada kayu manis, letak. ada halia, letak. ada buah pelaga, letak. ada bunga lawang, letak. aku ada kayu manis je. huhuhu
mcm ni...
ni la sesi latihan aku. latihan menguli tepung sambil mengangkat dumbell yg berkilat2, lepas tu togok air sebotol...acah je. xyah angkat dumbell pun...penat x abes...haha
uli, uli, uli, uli
uli, uli, uli lagi sampai urat tgn yg sasa timbul dan otot menjadi kekar...[sebenarnya venous filling sbb tgn dlm keadaan menegak. darah terkumpul dan urat pun timbul]...ketiak sudah pn basah ketika ini :P
rehatkan tepung...kita pun berehat sekali la...
lupa pulak nk pesan. kuah tadi masukkan kentang. bila kentang agak2 nk empuk, lambakkan kacang, tambah air sket. masukkan asam keping 2 keping dan cili kering [sumbangan aswad jugak] dan setengah paket serbuk santan [sumbangan nadia]...hidup aku dlm sumbangan org...hahaha
lupa pulak nk pesan. kuah tadi masukkan kentang. bila kentang agak2 nk empuk, lambakkan kacang, tambah air sket. masukkan asam keping 2 keping dan cili kering [sumbangan aswad jugak] dan setengah paket serbuk santan [sumbangan nadia]...hidup aku dlm sumbangan org...hahaha
dah berehat, boleh la canai dan goreng. goreng tanpa minyak untuk hidup lebih sehat!
selamat makan!
gambar yg dah siap xsempat ketik sebab dah lapar, xlarat nak tunggu. lg pun, hasilnye xlawa, segan nk tyg kat sini. kui kui kui....
selamat makan!
gambar yg dah siap xsempat ketik sebab dah lapar, xlarat nak tunggu. lg pun, hasilnye xlawa, segan nk tyg kat sini. kui kui kui....
14 comments
Comment by Amermeftah on 29 November 2008 pada 12:08 PG
Semalam hosmet aku buat naan. Nanti aku kongsikan advencernya. Aku sarankan kau bukak youtube cari channel vahchef dan bukak video pasal dhal. Bandingkan cara kau ngan dia. Tengik jugak cara2 membuat kari keling sebenar.
Comment by djambu puadovich on 29 November 2008 pada 12:11 PG
woah! buat naan? ada tempayan dia ke? hohoho...
nasib baik aku buat kari melayu...nanti aku cari channel vahchef tu. tq bro!
Comment by redSeptember on 29 November 2008 pada 1:50 PG
OMG!!!
ni serius ok... REd tak poyo ke menda, but you cooked my two FAVOURITE food!!
ask any of my mates here, they'd tell you that!
ni tak boleh jadi ni, dah melebihi criteria yang dicari heheheh ;)
Comment by Asyima Binti Dollah on 29 November 2008 pada 7:07 PG
wah! hebat laa bang! buley masak dhal siap dgn chapati sekali!
hukhuk..
(pssst..dh lama xmkn roti canai,teringin laa plak:P)
Comment by Nurulhuda on 29 November 2008 pada 11:44 PG
huhuhuu..nak nanes yong tengok!! bertuah nak djadikan menantu..tp syg, kak yong x der anak perempuan lg...
p/s: tau makan kat kedai je..
Comment by Tanpa Nama on 29 November 2008 pada 12:36 PTG
adoiyaii..
balik nnt boleh la ambik jd tukang masak..kui3
Comment by djambu puadovich on 29 November 2008 pada 11:56 PTG
@ REd,
well wuddaya know...haha
djambu: 1, other guys, 0. haha!
@ syima,
hebat? xda ah. india2 tu lagi hebat. ni la, dok oversea...memaksa org yg malas jd tere. kui3 :P
@ kak yong,
kawin a dulu kak yong, br nk ada anak...bilenye nk kawin ni...;)
kalo kat kedai, x thrill a!
@ moon,
aik, jd tukang masak? xnk amik jd abg ter'angkat' ke? hahahah...kite nk jd doc le...xnk jd tukg masak...:)
Comment by Tanpa Nama on 30 November 2008 pada 1:47 PTG
fulleeeemaakkk ... macam kat warung mamak la plak ...
mamakkkkk !!! capati 2 ... teh tarik KOMTAR satu ... kasi cepat ..
wakakaka ...
sedap kat hampa masak tuh ?
Comment by djambu puadovich on 30 November 2008 pada 1:57 PTG
haha. teh tarik KOMTAR? tinggi sgt la. xpenah berlatih sampai tinggi camtu. kat ipoh xda bangunan tinggi2 :D
perut lapar, semua jadi sedap...;)
Comment by redSeptember on 30 November 2008 pada 2:54 PTG
*blush*
Comment by Unknown on 30 November 2008 pada 4:22 PTG
cool...hebat..balek mesia nti tlg masak utk i bole?heh...mmg 'sihat' u d sana
Comment by djambu puadovich on 30 November 2008 pada 10:30 PTG
@ REd,
*crash boom bang*
haha
@ ayen,
ni sehat ada 'makna' ke ni? cheisss!!!
Comment by faRhaNA sHaFIe on 4 Disember 2008 pada 3:07 PTG
yeop..aku KAGUM!!!!!..dah pandai masak ko ye..ingtkan masih pandai basuh pinggan je..ehehehe
Comment by djambu puadovich on 4 Disember 2008 pada 3:42 PTG
haha...hidup mesti berkembang beb! baru la boleh maju ke depan! muekekeke
Catat Ulasan